måndag 31 augusti 2015

Hur är vi mot varandra

Ibland händer det något som får en att undra... Hur är vi vuxna mot varandra egentligen. Var går gränsen. Hur illa kan vi göra varandra.

Har precis varit på ett föräldramöte där de pratade om kränkning, mobbing mm. Att vi ska lära barnen i tid vad som är okej och ej. Hur vi ska vara mot varandra.

Tycker att berättelsen om en klass som får varsitt papper att skrynkla ihop och sedan försöka stryka ut igen... är en så bra jämförelse med mobbing. .. Att en som blir mobbad och sedan "blir" accepterad igen... har fortfarande "veck" blir aldrig lika slätt igen...  Det sätter sina spår. Inget kan bli ogjort... Typ något sådant.

Man ser och hör så mycket... Hur kan vi trycka ner varandra så? Att ord kan göra så ont, jag vet... Ord som gör en ledsen, arg, sårad... en besvikelse.

Att se en person må dåligt och inte kunna göra något... känna sig maktlös... Vilja men inte kunna. Vi kan inte blunda mer!

Hampus kom hem en dag och berättade att man får inte prata om barnen/vuxnas vikt mm, att de är tjocka eller smala... De kan bli ledsna.

Så bra att de börjar prata om sådant i skolan, det är viktigt att börja någonstans. .. och att alla är bra som de är... men så kommer den ena efter andra på nätet,tidningen och tv, med förstora kroppsdelar och fylla ut på olika ställen... och samtidigt ska man säga; du är fin som du är... Hur får vi våra barn att tänka så, när de hör om alla som förändrar sin kropp... för att passa in.

Världen är grym... vi människor gör den grym... Samhällets syn... våran syn... Vårat sätt. .. att bedöma och ge oss rätten att bedöma ...Såra...

Att ta bort någons lycka, sin trygghet och vardag... Är som att sparka undan någons ben... och lämna allas tankar obesvarade... Oro, rädsla... chock.

När man läser om unga som tar sitt liv för att andra människor tror sig vara bättre... det är skrämmande. Nätmobbing. .. Det fanns inte när vi var små... Nu kan unga må dåligt utan att vi får reda på det... tystmobbing... osynlig för oss men en mardröm för den drabbade...

Att stoppa mobbing i tid... prata mycket om det. Med barnen, med varandra. Hur man ska vara mot varandra... Både vuxna och barn. Hur är vi mot varandra?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar